paternautul

Un blogger în căutarea lui Dumnezeu

Steve Jobs și talantul său

Una dintre temele cele mai discutate în aceste zile este decesul lui Steve Jobs. Ca și cum lumea ar fi cu totul alta în urma lui (sau poate fanii gadgeturilor de la Apple pot să mă contrazică), fostul întreprinzător este promovat ca un vizionar, ca un fel de geniu al lumii noastre.

Nu știu dacă este sau nu așa, probabil că a schimbat ceva în felul în care trăim și cu siguranță în felul în care se fac afacerile în high-tech. Însă, ceea ce cred că este cel mai important este mesajul pe care acest om trecut la cele veșnice ni-l lasă: să regăsim liniile în care se regăsesc toate punctele vieții noastre care, la prima vedere, par rătăcite, dar pe care, ulterior, dacă suntem consecvenți cu noi înșine și cu talantul pe care îl avem de la Divinitate, poate să fie strâns în linii convergente.

Întrebarea care se ridică: unde se pot întâlni aceste linii? Undeva, probabil, în punctul în care toate aceste linii orizontale converg, se concentrează pentru a rupe planul bidimensional al existenței pământești pentru a irupe pe verticală. Deși sună abstract, cred că fiecare dintre noi are un asemenea punct, știe că este pe undeva, pierdut între tramvaiul de dimineață, certurile cu șefii, fricile zilei de mâine sau amintirile speranțelor copilăriei și ale tinereții.

Totuși, stau să mă gândesc: la americani merge să fii tu însuți, cultura lor încurajează tocmai tipul ăsta de discurs și de formare a personalității. Dar aici, în România, există vreo șansă să ne regăsim în ceea ce facem, ceea ce gândim, ceea ce creăm? Steve Jobs sau Bill Gates au creat sisteme de operare, gadgeturi etc. care au schimbat lumea în care trăim, dar aici, în România, cine a creat ceva care să schimbe măcar viața multor concetățeni.

Probabil că răspunsurile la asemenea întrebări sunt evidente. Totuși, trebuie să ne întrebăm cum, unde, în ce condiții putem să valorificăm ceea ce avem, ceea ce am acumulat. Întrebări pe care fiecare dintre noi trebuie să și le pună, deși, poate, răspunsul este undeva departe, în acea Americă la care toți visăm, dar care în continuare este tirana sufletelor și viselor noastre.

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: