paternautul

Un blogger în căutarea lui Dumnezeu

O radiografie plină de umanism

Romanul jurnalistic Cartea Judecătorilor. Cazul Tanacu este mai mult decât o prezentare rece şi lucidă a complicatului caz în care un preot-călugăr şi  patru măicuţe ale unei mănăstiri vasluiene provoacă moartea surorii Irina. Este o explorare a Ortodoxiei româneşti contemporane, cu tare venind din comunism şi de după Revoluţie, cu influenţe nocive de la o lume politică încă strâmbă, dar în acelaşi timp cu străluminări inspirate, cu duhovnici iscusiți şi încercaţi.

Această Biserică Ortodoxă – şi nu alta, ideală – este chemată, uneori la limita putinţelor ei, să lumineze o societate speriată, debusolată, prea puţin imunizată în faţa ispitelor consumiste, capitaliste, post-comuniste, jurnaliste şi câte -iste aţi mai dori provenind din tot atâtea periculoase -isme câte s-or mai găsi.

Pentru a aduce o măsură de echilibru în faţa acuzelor apriorice ale presei în acest caz, relatarea Tatianei Niculescu Bran este în aceeaşi măsură obiectivă, de manieră jurnalistică , autoarea având şi o pregătire serioasă în domeniu), dar şi umană, în care personajele (persoane reale în acelaşi timp) sunt, aşa cum înţelepciunea spune de veacuri, un grăunte de spirit într-un amalgam de lumini şi umbre, de sentimente, frici şi de obsesii. Prezintă atât semnele de întrebare ale anchetei judiciare şi criminalistice, dar şi mobilurile din spatele principalelor personaje, pe fundalul unei Românii al cărei sistem judiciar este departe de a fi perfect.

O carte care luminează un dosar de presă acuzator la adresa Bisericii, dar care în acelaşi timp te introduce în viaţa călugărească contemporană, acea faţă nevăzută, poate întunecată şi ignorantă, dar în care pot apărea razele Duhului fie sub forma poveţelor duhovnicilor, fie sub forma curajului conştiinţei profesionale şi umane a unei avocate.

O carte care îmi place şi despre care am să mai scriu…

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: