paternautul

Un blogger în căutarea lui Dumnezeu

Vorbirea lui Dumnezeu

În culturile semitice, mult timp rămase orale, Dumnezeu vorbea oamenilor. Dacă citești Scriptura Vechiului Testament, vei vedea o serie întreagă de exemple în care Dumnezeu a vorbit proorocilor. Iar dacă f

Însă, cultura noastră este axată pe vizual. Noi vrem să vedem lucrurile, vrem să ajungem să fim luminați de știință, și, similar, să fim luminați de către Dumnezeu. Acesta nu ne mai vorbește, eventual putem să îl vedem în lucrările sale.

Totuși, vocea este mai  aproape decât ochiul. Putem să vedem la depărtare sau aproape, însă de auzit auzim de aproape, este necesar să fim aproape de sursă pentru a putea auzi clar. Iar Dumnezeu este cel mai maproape de noi, el ajunge la despărțitura dintre duh și suflet, de aceea poate că în continuare trebuie să încercăm să facem liniște în gândurile noastre, să lăsăm zgomotele lumii să fie departe sau chiar să le stingem prin cultivarea virtiuților și părăsirea păcatului pentru a putea auzi șoaptele tainice ale lui Dumnezeu.De aceea. și în tradiția ortodoxă se recomandă isihia, adică liniștirea de patimi, tocmai pentru ca Dumnezeu să poată să fie auzit.

Căci Dumnezeu ne vorbește încetișor, la început, ca unor bebeluși, pe care încearcă să nu îi sperie. El ar putea să bubuie, însă nu dorește să ne ia libertatea, puterea de a-l ține departe, de a ne afunda și mai mult în zgomotele infernale ale lumii, de a ne lăsa în continuare seduși de cântecul de sirenă al patimilor noastre adânc implantate, ori chiar de cântecele înălțătoare care ne duc în idolatrie, fie ele cântece de luptă, naționaliste, partinice.

Să nu uităm că și Diavolul poate să ne servească o muzică înălțătoare, care să ne abolească smerenia față de Adevăratul Stăpân, să ne spună că suntem liberi față de relația noastră cu Dătătorul Vieții. Este cântecul de izbândă al vremurilor noastre, pe care însă trebuie să îl dăm la minim, tocmai pentru a asculta glasul de taină al lui Dumnezeu, care ne amintește că suntem țărână, dar mai mult decât atât, suntem țărână cu suflare de viață, creați să ajungem la desăvârșire, la dumnezeire, pentru care El și-a dat viața pe cruce.

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: