paternautul

Un blogger în căutarea lui Dumnezeu

Urzeala tronurilor – o morală sexuală?!

Urzeala tronurilor este o utopie care face furori. Este destul de uşor să îţi câştigi simpatia şi să ai un subiect bun de conversaţie remarcând cât de interesant este filmul şi cum să te întrebi împreună cu colegul întru admiraţie cum de este posibil ca cineva să nu îl fi văzut?! Mă rog, admiteţi, în marea voastră îngăduninţă, că pot exista şi păgâni care să nu fi văzut filmul. Încă! Dar, mai exostî o şansă ca să fie şi aceştia salvaţi (bineînţeles, damnaţii pot să fie chiar lângă voi şi să asiste, amuzaţi, la toată parada de entuziasm pe care tocmai aţi pus-o în scenă): să îl vadă cât de curând. Şi, pentru a fi siguri că nu va scăpa nici un suflet de cunoaşterea acestui film, echivalenta unei experienţe vitale, specifice, dealtfel, adolescenţei, începeţi să îl propovăduiţi, povestind una dintre multele scene memorabile din film şi, destul de interesant pentru un serial, foarte uşor de povestit.

Una dintre întrebările pe care mi le-am pus a fost: de ce oare prinde atât de mult acest film? Care este secretul reţetei pentru care, de la adolescenţi la oameni (destul de) maturi, au fost prinşi aproape fără scăpare în mrejele acestui serial? Ei bine, nu cred că este un singur răspuns corect, un secret punctual pentru care din ce în ce mai mulţi oameni trăiesc o viaţă paralelă prin această utopie medievală.

Cel mai probabil, explicaţia succesului filmului are de-a face cu nevoia de poveşti. Cu atât mai mare acum cu cât lumea în care trăim este mai mică. Pe de altă parte, este de remarcat faptul că nu este o eu-topie, adică o utopie pozitivă, ci pur şi simplu binele se împleteşte cu răul, frumosul cu urâtul, viclenia cu violenţa şi toate acestea cu tot soiul de fiinţe imaginate, angelice şi demonice, pentru a recrea o lume extrem de asemănătoare cu a noastră. Să fie acest departe care devine atât de apropiat unul dintre motivele pentru care serialul are aşa de mult succes?

Printre multe posibile teme de discuţie, ce mi-a atras atenţia în filmul ăsta a fost modul în care tratează sexualitatea. Este un ghiveci caleidoscopic: de la gay la perversiuni sado-maso, de la sex oral la bordeluri rafinate, care pot satisface cele mai exigente gusturi. De exemplu, scena în care fosta soţie a pretendentului Renly Baratheon, Margaery Tyrell. încearcă să-l convingă să facă dragoste cu el fiind perfect conştientă că acesta este homosexual, adică într-o relaţie pasională cu fratele ei, Loras Tyrell. Încearcă să îi prezinte, la rece, necesitatea de a avea copii, şi acceptă, din acest motiv, să îl invite şi pe fratele ei în patul conjugal, tocmai pentru a reuşi un act sexual fecund. Bine, threesome-ul nu mai are loc, deoarece scenaristul consideră că este mai interesant să filmezi o scenă de sex cu două femei decât cu doi bărbaţi şi îl omoară pe Renly până să vedem minunea. Dar, oricum, rămâne în picioare perspectiva foarte rece asupra sexului, fie el şi pervers.

Unul dintre argumentele posibile pentru meritele filmului stă tocmai în aşa-numitul realism al acestuia. Alături de intrigile şi lupta pentru putere care, spune-se, ne-ar domina viaţa, şi sexualittea este pictată în culorile tari şi fascinante ale unei presupuse realităţi sexuale cât se poate de diverse. La care se adaugă şi frumuseţea mirobolantă a actriţelor, care, în general, apar cel puţin în câte o scenă, nude.

La o primă vedere, eliberarea de constrângerile sexuale ar putea să fie interpretată, din punct de vedere al moralei clasice, de tip victorian-creştin, o direcţie negativă, care ar trebui pusă la zidul infamiei. dar, pe de altă parte, serialul nu este gândit în acest scop şi, dacă este să fim sinceri, nici sexualitatea umană nu a fost şi nu va fi vreodată apropiată de standardele victoriene.

Aşadar, atitudinea faţă de sexualitate ar putea fi constructivă. Dincolo de exagerările destul de supărătoare (nu, nu mă refer la homosexualitate sau la desfrânare, ci la sadismul regelui Joffrey!), sexualitatea este pusă, oarecum, în tot serialul, între paranteze. Este o activitate în care se complace toată lumea, mulţi au secretele lor, mai mult sau mai puţin cunoscute, dar, în general, este doar o parte din viaţă. Şi, de cele mai multe ori, nici măcar nu este partea cea mai importantă. Mult mai importante sunt puterea, bogăţia violenţa şi alte păcate mult mai grele şi cu efecte mai largi decât ceea ce se întâmplă în dormitor.

Aşezarea sexualităţii la locul ei: nici prea departe, dar nici în centrul moralei, ar putea să fie o viziune constructivă. Repet, este mult sex în acest serial şi, recunosc, cu actriţe cu sex-appeal imens. De fapt, numai asta poate să fie un argument pentru a vedea serialul….

Dar, mult mai important decât atât, este faptul că sexualitatea este pusă într-o lumină îngăduitoare. Ea este legată de restul personalităţii personajelor. Practic, este un element care întregeşte un portret, niciodată un prilej pentru a da frâu liber meditaţiei erotice, pentru a pune fantasme sexuale în cadrul acţiunii. Şi prin aceasta, sexul în Urzeala tronurilor este nu doar socialmente acceptabil, ci este şi un prilej de a scăpa de obsesia interdicţiei sexualităţii în filme. Şi, de ce nu, datorită argumentului mai sus prezentat, poate deveni chiar educativ.

Reclame

Single Post Navigation

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: